In deze tutorial ga je zien hoe je heel gemakkelijk Nederlandse verkeerslichten kunt maken voor je H0 treinbaan.

De H0/HO verkeerslichten die gebruikt worden zijn 3d prints en komen van www.twoenter.nl

 

Als je de verkeerslichten besteld en geleverd hebt gekregen kun je beginnen.

1. Was eerst het vettige wax laagje van de modelletjes af. Deze soort wax word gebruikt bij het printproces, maar is daarna niet meer nodig. Om het model later te kunnen schilderen doe je er daarom verstandig aan om 'm eerst een uurtje in een kommetje met zeep en water te leggen. Het model zou dan niet meer vettig moeten zijn als je het afdroogt. Binnenin de palen en liggers zal het nog wel verstopt zitten, doe daar nog maar even niks aan. Op de foto is de verstopping het witte. 

Het verkeerslichten pakketje

2. Begin met het in elkaar passen van de stoplichten. Check of de juiste onderdelen geleverd zijn. Er zijn achterkanten met een horizontale en verticale bevestiging. De verticale bevestiging is voor stoplichten die alleen staan of voor aan een portaalmast. De horizontale bevestiging is voor aan een uitlegger van een portaal. Aan de voorkanten zitten twee pinnetjes die stevig aan de achterkant klemmen. Er is hierbij geen lijm benodigd, u kunt ze zo op elkaar klikken.

  De H0/HO verkeerslichten die gebruikt worden zijn 3d prints en komen van www.twoenter.nl De H0/HO verkeerslichten die gebruikt worden zijn 3d prints en komen van www.twoenter.nlDe H0/HO verkeerslichten die gebruikt worden zijn 3d prints en komen van www.twoenter.nl

3. Zorg dat je de 3 kleuren leds in huis hebt. In dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van 0402 SMD leds, (Rood | Geel | Groen) van twoenter.nl. Knip een stukje schutfolie (transparant plastic wat vaak ook gebruikt wordt voor glas in faller huisjes) op maat en plak met een drupje (seconde)lijm de led op de goede plek. Ook zou je gebruik kunnen maken van 2mm leds, in plaats van SMD's. Omdat er beperkte ruimte is in de behuizing, heb ik voor SMD gekozen. 

Het stukje schutfolie voor de smd leds voor de stoplichten De SMD leds voor stoplichten H0

4. Nu de drie leds op hun plek zitten en goed voor de gaten in de voorkant uitkomen, kun je een gezamelijke min 'maken. Dit doe ik omdat dit drie draadjes scheelt in de mast. Zo hoeven er maar 4 draden door de mast heen, wat een hoop gepriegel scheelt. Doordat de '+' nog wel apart is, kunnen de kleuren natuurlijk wel gewoon per stuk geschakeld worden. Plak tenslotte het schutfolie op de achterkant van de voorkant. Wil je weten hoe je de LEDs kan aansturen? Lees dan eens de Arduino VRI Tutorial.

Leds H0 verkeerslichten H0 Leds H0 verkeerslichten H0

5. Boor voorzichtig een gaatje in de mast. Je kunt ook een gaatje branden, maar mogelijk komen er dan giftige gassen vrij. Dit doet u op eigen risico en zorg voor een goede ventilatie! Zodra het gaatje 'door' is, hoort u dan wellicht een sissend geluid van het water of was wat nog in de mast aanwezig is. Boor het gaatje zo groot dat u netjes de draadjes kunt doorvoeren. Pas op dat u niet de andere kant doorboort! Haal doormiddel van een ijzerdraad al het overtollige was uit het mastje, door het door te prikken. Als u een compressor hebt gebruik deze dan om het spul uit de mast te spuiten. Het ijzerdraad kunt u iets verwarmen, u zult zien dat het dan wegsmelt. 

LET OP: de onderstaande foto's hebben een diepere kast! Deze zijn niet meer verkrijgbaar. Alle verkeerslichten worden geleverd met een dunne kast! Zie foto's hierboven

Verkeers of stoplichten maken voor H0 modelspoorbaan Verkeers of stoplichten maken voor H0 modelspoorbaan

6. Voer de draden eerst door de achterkant van het verkeerslicht heen. Eerst door het gat, daarna ook door een van de poortjes. Zo voorkomt u dat de draadjes tussen de mast en verkeerslicht komen te zitten.

Verkeers of stoplichten maken voor H0 modelspoorbaan Verkeers of stoplichten maken voor H0 modelspoorbaan

7. Hoe minder 'troep' er aanwezig is in de mast hoe makkelijker u draden kunt doorvoeren. Voer de draden door de mast en sluit het verkeerslicht aan! Natuurlijk kunt u het verkeerslichten helemaal naar eigen inzicht schilderen!